World Affairs Council Hilton Head


Weekly Quiz Answers - October 3-9, 2022

03 Oct 2022 8:16 PM | Anonymous

1. The incumbent Brazilian president did better than expected in Sunday’s elections but fell short of challenger, THIS former president who led with 48 percent, two points shy of victory. The two will meet in a runoff vote later this month as worries mount the incumbent might not recognize the election as legal.

A. Jair Bolsonaro
B. Luiz Ignacio Lula da Silva 
C. Nicolas Maduro
D. Juan Guaido

Correct Response: B. Luiz Ignacio Lula da Silva
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-63112509

2. Moscow annexed four provinces in Ukraine including THIS area where Russian forces were pushed back from the strategic hub of Lyman.

A. Lviv
B. Donetsk
C. Odesa 
D. Chernihiv

Correct Response: B. Donetsk 
https://www.nytimes.com/2022/09/30/world/europe/putin-speech-ukraine-russia.html 

3. British Prime Minister Liz Truss is under fire for a botched “mini-budget” and tax cut plan as her party conference – THIS party called the Tories -- opens this week.

A. Labour
B. Christian Democrats 
C. Conservatives
D. Liberal Democrats

Correct Response: C. Conservatives
https://www.bloomberg.com/news/live-blog/2022-10-03/uk-s-kwarteng-speaks-at-tory-conference

4. A stampede to the exits at a soccer stadium in THIS archipelagic nation was caused by police firing tear gas at fans who rushed the pitch after a home-team loss, resulted in 125 deaths and hundreds injured.

A. Indonesia
B. Philippines 
C. Malaysia
D. Papua New Guinea

Correct Response: A. Indonesia
https://www.bbc.com/news/world-asia-63105945

5. U.S. military forces began two weeks of exercises with THIS Pacific nation as tensions continue over China’s claims to control areas of the South China Sea. THIS country, once an American territory, hosted a major naval and air base during the Cold War.

A. Japan
B. Korea  
C. Philippines
D. Singapore

Correct Response: C. Philippines
https://abcnews.go.com/US/wireStory/us-philippine-forces-hold-combat-drills-brace-crisis-90903304

6. The Nord Stream pipelines ruptured in likely sabotage have stopped leaking. Nord Stream provides gas from Russia to Western Europe through THIS body of water.

A. Black Sea
B. Sea of Okhotsk  
C. Baltic Sea
D. Sea of Azov

Correct Response: C. Baltic Sea
https://news.yahoo.com/nord-stream-pipeline-sabotage-beneficial-081400800.html 

7. October 3rd is Germany Unity Day which celebrates THIS.

A. Reunification of West and East Germany in 1990
B. End of World War II in Europe in 1945 
C. End of the Berlin blockade in 1949
D. Founding of West Germany in 1949

Correct Response: A. Reunification of West and East Germany in 1990
https://www.state.gov/day-of-german-unity-2/

8. Somalia’s government announced the death of a co-founder of THIS militant off-shoot of Al Qaeda that has terrorized the country and other parts of East Africa in a joint international operation.

A. Al Shabaab
B. AQAP 
C. Hezbollah
D. ISIS

Correct Response: A. Al Shabaab
https://www.reuters.com/world/africa/somalia-says-it-killed-al-shabaab-co-founder-2022-10-03/

9. Violent protests continued in Iran as security forces crack down on demonstrations sparked by THIS incident last month. 

A. The spiraling national inflation rate resulting from energy and food shortages.
B. The death of a young woman in police custody for a head covering violation.  
C. The government’s rejection of the “nuclear deal” that would loosen sanctions.
D. The new restrictions on travel abroad for dual Iranian nationals. 

Correct Response: B. The death of a young woman in police custody for a head covering violation.  
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-63111767

10. Tensions remain high on the Korean peninsula with a twin test fire of ballistic missiles in the North and the end of military exercises among the U.S., Japan and South Korea and visit of VP Kamala Harris to the DMZ. THIS South Korean president warned the North of a “resolute and overwhelming response” to any use of nuclear weapons.

A. Moon Jae-in
B. Park Geun-hye 
C. Kim Dae-jung
D. Yoon Suk-yeol

Correct Response: D. Yoon Suk-yeol
https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/skorea-us-japan-stage-anti-submarine-drills-amid-nkorea-tension-2022-09-30/



World Affairs Council of Hilton Head

Office: 200 Main St. #201 M, Hilton Head Island, SC 29926

Mail: PO Box 22523, Hilton Head Island, SC 29925

843-384-6758  |  execdirector@wachh.org

Member, World Affairs Council of America


Powered by Wild Apricot Membership Software