World Affairs Council Hilton Head


Weekly Quiz Answers – October 24-30, 2022

24 Oct 2022 11:55 PM | Anonymous

1. The third British Prime Minister resignation in three years signaled a deepening political crisis in the United Kingdom. THIS Conservative Party leader misstepped on repairs to Britain’s economic troubles saying, as she offered her resignation, “I cannot deliver the mandate on which I was elected by the Conservative Party.”

A. Theresa May
B. Liz Truss
C. Keira Knightley
D. Elizabeth Mountbatten

Correct Response: B. Liz Truss   
https://apnews.com/article/liz-truss-europe-economy-business-e18e6e6007c28f6e11cc1a201c545b71

2. In a move being called “Maximum Xi,” China’s President Xi Jinping was named to a third term in THIS Chinese Communist Party office, customarily limited to two five-year terms. Xi has accumulated more power than Chinese leaders since Chairman Mao Zedong.

A. Chairman
B. Secretary General
C. President
D. Chancellor

Correct Response: B. Secretary General  
https://apnews.com/article/xi-jinping-china-beijing-government-and-politics-21fa1812435b563f2532effb4fe5758e

3. Italy’s first woman Prime Minister Giorgia Meloni, head of a far-right coalition, began forming the next Italian government, which will include the Forza Italia party led by THIS 86 year-old flamboyant former Prime Minister. He has been criticized for his pro-Putin views underscored by recently leaked audio recordings in which he called the Russian leader "number one among his five best friends."

A. Silvio Berlusconi
B. Mario Draghi 
C. Matteo Salvini
D. Sergio Mattarella 

Correct Response: A. Silvio Berlusconi
https://www.bbc.com/news/world-europe-63327290

4. Forbes reported THIS social media platform’s parent company in China, ByteDance, had planned to collect data on U.S. citizens, a charge the world’s fastest growing social media app has denied. 

A. Twitter
B. Facebook 
C. Tik Tok
D. WhatsApp

Correct Response: C. Tik Tok
https://www.bbc.com/news/business-63339878

5. Many protestors in the women’s rebellions that have broken out across Iran have called for the removal of THIS 83 year-old spiritual leader who has overseen all aspects of the country’s rule since 1989. 

A. Ali Khamenei
B. Ruhollah Khomeini 
C. Mahmoud Ahmadinejad
D. Ebrahim Raisi

Correct Response: A. Ali Khamenei
https://www.cfr.org/article/irans-protesters-want-khamenei-gone-who-irans-supreme-leader

6. The Election Commission of THIS country ruled that former Prime Minister Imran Khan, ousted in an April no-confidence vote in Parliament, was barred from holding office for five years as a result of selling state gifts and concealing asset as PM. Khan and his party have been battling the government to regain his political standing.

A. Bangladesh
B. Afghanistan   
C. India
D. Pakistan

Correct Response: D. Pakistan
https://www.dawn.com/news/1716149/imran-khan-disqualified-in-toshakhana-reference

7. A White House spokesman said troops from THIS country were “now directly engaged on the ground,” referring to support to Russians in Crimea to launch drone attacks against Ukraine.

A. North Korea
B. China
C. Iran
D. Belarus 

Correct Response: C. Iran
https://www.politico.com/news/2022/10/20/john-kirby-russian-soldiers-should-not-agree-to-fight-in-ukraine-00062693

8. Russian President Vladimir Putin announced THIS action in the four-regions illegally annexed from Ukraine and eight Russian regions near the border area, a sign of the Kremlin’s tightening grip. 

A. Expanded conscription of service-age men
B. Expropriation of materials to support the “special military operation” 
C. Martial law
D. Closure of journalistic enterprises

Correct Response: C. Martial law
https://abcnews.go.com/International/reason-vladimir-putin-imposed-martial-law-ukraine-analysis/story?id=91863245

9. The ongoing feud between THIS pro-Putin Prime Minister of Hungary and the EU took a new turn when he compared the European group to the Soviets who invaded his country in 1956.

A. Andrzej Duda
B. Klaus Iohannis   
C. Alar Karis
D. Victor Orban

Correct Response: D. Victor Orban
https://www.politico.eu/article/hungary-orban-lashes-eu-marking-1956-anti-soviet-revolt/

10. Forces from THIS Horn of Africa nation have intensified their support of Ethiopia, its former parent country, in the effort to battle rebels in Tigray, a restive region sandwiched between the two.

A. Eritrea
B. South Sudan 
C. Djibouti
D. Somaliland

Correct Response: A. Eritrea
https://responsiblestatecraft.org/2022/10/14/tigray-faces-a-new-onslaught-by-eritrean-ethiopian-forces/

 

 



World Affairs Council of Hilton Head

Office: 200 Main St. #201 M, Hilton Head Island, SC 29926

Mail: PO Box 22523, Hilton Head Island, SC 29925

843-384-6758  |  execdirector@wachh.org

Member, World Affairs Council of America


Powered by Wild Apricot Membership Software