World Affairs Council Hilton Head


Weekly Quiz Answers – November 7-13, 2022

07 Nov 2022 11:28 PM | Anonymous

1. Russian forces are rallying to reverse strategic setbacks against Ukrainian forces in the eastern region with advances in Donetsk at Bakhmut. The counter attack is led by THIS militia group headed by Yevgeny Prigozhin with a record of fighting for Moscow in Syria, Libya and the Sahel region of Africa.

A. Moscow Legion 

B. Red Expeditionary Force

C. Homeland Victory Militia

D. Wagner Group

Correct Response: D. Wagner Group
https://www.nytimes.com/2022/11/06/world/europe/russia-bakhmut-wagner-group.html?campaign_id=51

2. Famine is again gripping THIS east African nation but the government in Mogadishu has been slow to make an official declaration, unlocking international aid, to avoid giving a strategic advantage to the insurgent Al Shabab group.

A. Djibouti

B. Sudan  

C. Somalia

D. Kenya

Correct Response: C. Somalia
https://www.nytimes.com/2022/11/06/world/africa/somalia-famine-hunger.html

3. Some fans of World Cup participants have been offered free trips to THIS tournament host nation in exchange for endorsements, agreements to withhold criticism and reporting of others who are critical of the hosts humanitarian issues.

A. Brazil

B. Indonesia  

C. Qatar

D. Spain

Correct Response: C. Qatar
https://www.nytimes.com/2022/11/03/sports/soccer/qatar-fans-travel.html

4. Israelis voted to return THIS former Prime Minister to power along with what critics fear will be a far-right ruling coalition. 

A. Netanyahu

B. Herzog  

C. Lapid

D. Ben-Ami

Correct Response: A. Netanyahu
https://www.msn.com/en-us/news/world/israel-prime-minister-yair-lapid-congratulates-benjamin-netanyahu-on-election-victory/ar-AA13HC2w 

5. World leaders meeting in Egypt for the 2022 Conference of the Parties, known by THIS short title, are taking up the issue of compensation for developing nations harmed by generations of carbon producing industries in wealthy nations.

A. Paris 16

B. COP 27  

C. UNCAC

D. Climate SOS

Correct Response: B. COP 27  
https://www.lemonde.fr/en/le-monde-africa/article/2022/11/07/cop-27-south-africa-a-testing-ground-for-a-just-energy-transition_6003224_124.html

6. Imran Khan, former prime minister of THIS country who has been challenging the government to restore his office, was shot in the leg in an assassination attempt while on a campaign parade.

A. Malaysia

B. Pakistan  

C. Bangladesh

D. Afghanistan

Correct Response: B. Pakistan  
https://www.bbc.com/news/world-asia-63542478.amp

7. South Korea and the United States extended military drills in the wake of THIS provocative action by North Korea.

A. Landing special forces by mini-sub to infiltrate a South Korean naval base

B. Firing over two dozen missiles in simulated attacks on the South and the U.S.  

C. Seizure of South Korean fishing boats in the Yellow Sea

D. Test firing a nuclear weapon 

Correct Response: B. Firing over two dozen missiles in simulated attacks on the South and the U.S.  
https://www.msn.com/en-gb/news/world/north-korea-missile-tests-were-practice-to-attack-south-us/ar-AA13OmmW

8. The election victory of Lula da Silva has yet to be acknowledged by THIS incumbent President of Brazil, but his office said he would follow the transition of power.

A. Nicolas Maduro

B. Alberto Fernandez  

C. Pedro Castillo

D. Jair Bolsonaro

Correct Response: D. Jair Bolsonaro
https://nypost.com/2022/11/05/brazils-jair-bolsonaro-brooded-for-2-days-before-bowing-to-defeat/

9. China’s trade lost ground in October, the first downturn for imports and exports since May 2020, as a result of global recession and THIS domestic policy. 

A. One child policy 

B. Zero Covid

C. Repression of Uighurs in Xinjiang

D. Fears of a Taiwan invasion

Correct Response: B. Zero Covid
https://www.reuters.com/world/china/chinas-exports-imports-shrink-oct-covid-curbs-global-slowdown-jolt-demand-2022-11-07

10. Ukraine President Zelensky charged THIS country with support to Moscow’s invasion by supplying drones, missiles and other weapons, including “kamikaze” drones currently targeting Ukrainian energy infrastructure. 

A. China

B. Iran  

C. North Korea

D. Pakistan

Correct Response: B. Iran  
https://www.bbc.com/news/world-europe-63528183


World Affairs Council of Hilton Head

Office: 200 Main St. #201 M, Hilton Head Island, SC 29926

Mail: PO Box 22523, Hilton Head Island, SC 29925

843-384-6758  |  execdirector@wachh.org

Member, World Affairs Council of America


Powered by Wild Apricot Membership Software