World Affairs Council Hilton Head


Weekly Quiz Answers– November 21-27, 2022

21 Nov 2022 8:49 AM | Anonymous

1. President Biden said, "We were very blunt with one another,” in characterizing his meeting with China’s President Xi Jinping on the sidelines of the G-20 summit in THIS city.

A. Rome, Italy

B. Beijing, China   

C. Manchester, UK

D. Bali, Indonesia

Correct Response: D. Bali, Indonesia
https://www.npr.org/2022/11/14/1136459450/biden-xi-meeting

 

2. The CIA Director met with his Russian counterpart in Ankara to convey “a message on the consequences of the use of nuclear weapons by Russia, and the risks of escalation to strategic stability.” The Director of the Central Intelligence Agency is THIS former top level American diplomat. 

A. Avril Haines

B. Gina Haspel

C. William Burns

D. Pete Buttigieg

Correct Response: C. William Burns
https://www.cnn.com/2022/11/14/politics/cia-director-bill-burns-russian-counterpart/index.html

 

3. It took over 30 years of struggle for THIS consideration to be approved by the global community fighting climate change. The COP 27 UN Summit in Egypt incorporated it in their final report but did not address drastic global warming reductions.

A. A total ban on new construction of coal-fired power plants by the year 2025

B. A global commitment to conversion of commercial motor vehicle to EV models by 2030

C. Sanctions by international investment institutions for nations not meeting their Paris Accord carbon reduction goals

D. Wealthy nations provide for “loss and damage” by climate change to poorer nations

Correct Response: D. Wealthy nations provide for “loss and damage” by climate change to poorer nations
https://www.bbc.com/news/live/science-environment-63656412

 

4. Swedish investigators concluded the explosions that damaged the Nord Stream pipelines in September were “gross sabotage.” The Nord Stream pipelines carry gas from Vyborg, Russia to Lubmin near Greifswald, Germany across THIS body of water.

A. Barents Sea 

B. Black Sea  

C. Baltic Sea

D. Gulf of Bothnia

Correct Response: C. Baltic Sea
https://www.reuters.com/world/europe/traces-explosives-found-nord-stream-pipelines-sweden-says-2022-11-18/

 

5. Saudi Crosn Prince Mohammed bin Salman, who was said to be responsible by the CIA for the murder of THIS Washington Post journalist, is immune from prosecution according to international law as “sitting head of government.” That was the legal opinion of the U.S. Justice Department, which said it, “reiterates its unequivocal condemnation of the heinous murder.”

A. Salman Rushdie

B. Jamal Khashoggi

C. Khalid Agha

D. Hussein Abu Ali

Correct Response: B. Jamal Khashoggi
https://www.washingtonpost.com/national-security/2022/11/18/saudi-crown-prince-immunity-khashoggi-murder/

 

6. A court in the Netherlands convicted, in absentia, two Russians and one Ukrainian separatist, and charged Moscow responsible, in THIS 2014 international crime.

A. Sabotage at the Zaporizhzhya nuclear power plant in Urkaine

B. Assassination of the Provincial President of Luhansk in eastern Urkaine

C. Targeting Ukrainian soldiers fighting against Donbas separatists

D. Shoot down of a Malaysian Air Lines jet enroute from Amsterdam to Kuala Lumpur

Correct Response: D. Shoot down of a Malaysian Air Lines jet enroute from Amsterdam to Kuala Lumpur
https://www.nytimes.com/2022/11/17/world/europe/flight-mh17-russia-dutch-court.html

 

7. The FIFA World Cup has opened in Qatar, the first Middle East venue for the tournament. The games are being played in THIS capital city and stadiums around the country.

A. Doha

B. Manama  

C. Muscat

D. Dubai

Correct Response: A. Doha
https://www.usatoday.com/story/sports/soccer/worldcup/2022/11/20/world-cup-begins-live-updates-qatar-ecuador-open-tournament/10670665002/

 

8. A missile struck a village in THIS NATO nation initially causing high anxiety among Western leaders who were concerned it was a Russian attack. Investigators concluded it was a Ukrainian air defense missile that had been fired to defend against Russian missiles.

A. Latvia

B. Bulgaria  

C. Poland

D. Belarus

Correct Response: C. Poland
https://www.cnn.com/2022/11/16/europe/poland-missile-russia-ukraine-investigation-wednesday-intl-hnk

 

9. The FBI is reported to be opening an investigation into the shooting death of noted journalist and U.S. citizen Shireen Abu Aqla. The Defense Minister of THIS nation, whose troops fired the fatal shot according to a UN investigation, said his country would not cooperate with the American investigation.

A. Iraq

B. Syria  

C. Lebanon

D. Israel

Correct Response: D. Israel
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-63631629

 

10. Britain and France revised a deal to slow migrant flows across THIS body of water with the UK paying Paris an additional £8m ($9.5m), a total of £63m a year for surveillance and law enforcement. More than 40,000 migrants have crossed in small boats so far this year according to the BBC.

A. Irish Sea

B. Bay of Biscay  

C. English Channel

D. North Sea

Correct Response: C. English Channel
https://www.bbc.com/news/uk-politics-63615653



World Affairs Council of Hilton Head

Office: 200 Main St. #201 M, Hilton Head Island, SC 29926

Mail: PO Box 22523, Hilton Head Island, SC 29925

843-384-6758  |  execdirector@wachh.org

Member, World Affairs Council of America


Powered by Wild Apricot Membership Software