World Affairs Council of Hilton Head

News and updates

<< First  < Prev   1   2   3   4   5   ...   Next >  Last >> 
  • 01 Aug 2022 10:48 AM | Anonymous


    The Council has been very busy this past year. We invite you to take a look at our 21/22 Annual Report and see what we have been up to. WorldAffairsCouncil-AnnualReport final.pdf

  • 24 May 2022 10:19 AM | Anonymous

    World Affairs Council of Hilton Head announces the winner of the Beaufort County 10th Annual Academic WorldQuest Competition

    Sports competitions between high school teams abound, but this past Saturday, 38 students across Beaufort County stretched their brains, not their muscles.  Academic WorldQuest, a student outreach program of the World Affairs Council of Hilton Head, challenged eight teams from seven area high schools who answered 100 questions on topics related to world affairs. The competition is much like the “College Bowl” of the 1960s, where four-person teams engage in a fast-paced quest to demonstrate their knowledge of global issues. The event was held at Bluffton High School, the 2020 Academic WorldQuest Competition winner.

    Since September, students, and their coaches at participating schools (Battery Creek High School. Bluffton High School, Heritage Academy, Hilton Head High School, Hilton Head Christian Academy, John Paul II Catholic High School, May River High School) have been preparing for the competition with many hours beyond their regular school workload. The impressive global knowledge skills of these students were certainly on display. The competition was intense, with many schools just points away from winning. 

    In the end, after ten rounds of competition and two tie-breaking rounds, the 2022 Academic WorldQuest trophy was awarded to Hilton Head Christian Academy.  May River High School earned a second-place finish.

    Hilton Head Christian Academy competed in the 2022 Academic WorldQuest Competition based in Washington, DC, on April 26th representing the World Affairs Council of Hilton Head. Congratulations to all the coaches, students, and supportive parents for their outstanding efforts!


  • 27 Feb 2022 2:57 PM | Anonymous

    Take this short quiz and see if you are as smart as our High School students competing in the local AWQ competition. ( answers at the bottom).

    1.     Despite contributing only ______ % of the world’s greenhouse gas emissions, Sub-Saharan Africa is a region suffering most from climate change impact.

    A.     2.7%, B.     7.1%, C.     10.7%, D.     21.0%

    2.     In 2010, Afghan National Security Advisor Rangin Spanta said that “corruption is not just a problem for the system of governance in Afghanistan; it is the system of governance
    A.     True, B.     False

    3.     Taiwan’s greatest strength when viewed on the International stage is_____?
    A.     It is a huge supplier of semi-conductors
    B.     A thriving democratic society
    C.     A critical link in global supply chains
    D.     A friend of the US, Japan and Australia 

    4.     Allied with the AFL-CIO, The Solidarity Center is the largest US-based international worker rights organization. The Center’s mission includes  _______________ . 

    A. petitioning governments to increase spending on business ventures.   B. insisting that workers comply with safety regulations          C.  requiring employers to provide training programs                            D. empowering workers to raise their voices for dignity on the job

     5.     Currently, Covid-19 is estimated to cost the world __________?

    A.     $11 billion. 
    B.     $5 trillion. 
    C.     $2 trillion.
    D.     $11 Trillion 

    6.     Autocratic states such as China control their domestic information environments by:                                                                                                                 A. Manipulating information.                                                                                             B. Limiting internet use.                                                                                                     C. Charging unaffordable premiums for internet access.                                           D. Enacting laws that restrict freedom of information.

    7.     The Israeli surveillance company added to the US trade blacklist is called: 

     A. Malware                                                                                                                           B.  NOS                                                                                                                                     C. Veracode                                                                                                                          D. Norton

     8.     Which Persian State has the largest Shia population?

    A.     Yemen
    B.     Iran
    C.     Oman
    D.     U.A.E                                                                            

          

    9.     China has demonstrated interests in the Arctic for all but which of the following reasons?

    A.  Fisheries.                                                                                                                            B.  Shipping routes.                                                                                                                C. Territorial land rights as a continental state                                                               D. Oil and Gas explorations

    10.  What additional feature(s) is key to helping blockchain fight corruption?
    A.     Reduced mining
    B.     Mandated use
    C.     Lack of anonymity
    D.     All of the above

    Answers 1)B, 2) A, 3) B, 4) D, 5) D, 6) A, 7) B, 8) B, 9) C, 10) C



  • 12 Jan 2022 11:35 AM | Anonymous


    We are so grateful for the wonderful presentation that Dr. J. Micheal Williamson gave at our Evening Speaker Program on January 11, 2022. His passion for these animals, along with all his knowledge made for a great evening. If you missed it, here are a few highlights of what he covered:

    Why are they called Right Whales?

    Centuries ago, whalers & fishermen recognized that these types of whales where the “right” type of whale to hunt and kill because 1), they stayed close to shore and were easy to catch, 2) they float when killed so it was easy to access them, 3)they have baleens which are very useful and sought after, and 4) have a lot of blubber and oil.

    How big does a Right Whale get?

    An adult will be about 45- 52 Feet long and weigh up to 51,000 pounds

    How often does a Right Whale have a calf and how big are the calves when born?

    They can have a calf every three years and calves are between 15-23 feet long and can weigh up to 2000 pounds!

    What do the whales eat?

    They eat copepods, which is a form of plankton. They eat a lot of it!

    What is the biggest reason for their current population decline?

    The leading threats to right whales involve human interaction, including vessel strikes and entanglement in fishing gear. Experts agree that there is no question that human activities are driving this species toward extinction.

    They live all along the lower SC and GA coast, so keep an look out for them over the spring when they head down to Puerto Rico to mate. 

     

  • 21 Oct 2021 9:23 AM | Anonymous


    When did the United Nations get started?

    The United Nations is an international organization founded in 1945 after the Second World War by 51 countries committed to maintaining international peace and security, developing friendly relations among nations, and promoting social progress, better living standards and human rights

    The UN has 4 main purposes:

    • To keep peace throughout the world.
    • To develop friendly relations among nations.
    • To help nations work together to improve the lives of poor people, to conquer hunger, disease, and illiteracy, and to encourage respect for each other’s rights and freedoms.
    • To be a center for harmonizing the actions of nations to achieve these goals

    Click here to learn more about the UN.





  • 28 Apr 2021 8:48 AM | Anonymous


    OK, all you Trivia experts , here's quick quiz about China. Answers are at the bottom(no peeking). Let us know how you did!

    1.  Which Chinese company is the world’s leading manufacturer of 5G communications equipment?
    a)   Xiaomi
    b)   Huawei
    c)    Fujian
    d)   Lenovo
     

    2. Which American restaurant chain operates or franchises the  largest number of units in China?
    a)   Starbucks
    b)   Burger King
    c)    KFC
    d)   McDonald’s

     

    3.    China seized and militarized the Spratly Islands in the South China Sea in 2014. Which country contests the sovereignty over these Islands?
    a)   Philippines
    b)   Borneo
    c)    Malaysia
    d)   Viet Nam

     
    4.    How many Chinese students are enrolled in American colleges and universities?
     a)   175,000
    b)   370,000
    c)    490,000
    d)   250,000

     
    5.    How many nations recognize Taiwan as an independent country?
    a)   31
    b)   22
    c)    12
    d)   17

     
    6.    Which Hilton Head Island merchant accepts payment using Ali Pay, the digital payments system prominent in China?
    a)   Walgreen
    b)   Publix
    c)    Starbucks
    d)   CVS

     

    7.    Which Chinese internet services company is being asked to share personal data of its customers with the government?
    a)   Ant Financial
    b)   Meituan
    c)    JD.com
    d)   Pinduoduo

      
    8.    According to a Department of Defense analysis of Chinese military developments, it is likely that China will seek to develop a military that is equal to or in some cases superior to the U.S. military by what year?
    a)   2036
    b)   2043
    c)    2049
    d)   2052

     



    Answers: 1)a, 2) c, 3) a, 4) b, 5) c, 6) d, 7) a, 8)c


  • 05 Apr 2021 1:21 PM | Anonymous

    In this age of information overload, we are seeing the spread of two forms of wrong information: misinformation and disinformation. These two words, so often used interchangeably, are merely one letter apart. But behind that one letter hides the critical distinction between these confusable words: intent.

    Misinformation is “false information that is spread, regardless of intent to mislead.” Put a flag in the second half of this definition.

    Disinformation means “false information, as about a country’s military strength or plans, disseminated by a government or intelligence agency in a hostile act of tactical political subversion.” It is also used more generally to mean “deliberately misleading or biased information; manipulated narrative or facts; propaganda.”

    When distinguishing between misinformation and disinformation, keep one very important word in mind: intent. Although both words refer to types of wrong or false information, only disinformation is wrong on purpose. While this distinction may seem simple remember they mean similar but very different things and should not get used interchangeably.

    Read the complete article about these words at: https://www.dictionary.com/e/misinformation-vs-disinformation-get-informed-on-the-difference/


  • 02 Apr 2021 12:05 PM | Anonymous

    We have all received them and some of us have opened them up. No- I'm not talking about presents; I'm talking about phishing emails. They look so real  and are cleverly written but they are a big source of disinformation! 

      Next week , Nina Jankowicz, author of How to Lose the Information War and an expert on disinformation  will speak at the council via webinar. Here are some three tips that will help you spot a phishing emails.  

    1. Check the email address, not just the name of the sender. Anyone can make a name look legitimate on an email, so check the email address is correct too.

    2. Look for spelling mistakes, even the smallest of errors can mean the email is fake and an attempt to get their hands on your info.

    3. Check the destination links (without clicking) that they want you to press. Do they match the context of the email and use the correct domain?

    Check out Ms. Jankowicz's recent podcast on the topic. 

    https://warontherocks.com/2021/03/how-to-lose-the-information-war/

  • 22 Mar 2021 11:11 AM | Anonymous

    As members and friends of the World Affairs Council, we all value our access to knowledge about the world and its complexities.  Although many of our Friday presentations focus on geopolitical and economic issues, there is much more that influences the world around us.  Every year on March 22, World Water Day is celebrated to emphasize the importance of water and this year’s theme is Valuing Water.

    As you think about this, the value of water is more than just its price.   Water is valuable for our health, food, peace of mind, our natural environment – and for our economy.   Here on Hilton Head some may take water for granted.  We have direct access to the ocean but we are still dependent on a continuing supply of freshwater from a variety of sources – deep wells and the Savannah River in particular – and we should not take that access for granted.  There are communities in the US that still suffer from water crises.   Flint, Michigan and Jackson, Mississippi recently gained national attention for their lack of clean water and, closer to home, local water sources for Bamberg, South Carolina have been contaminated for years. 

    When we look around the world, water is a major concern for many countries.  According to the UN, water quality has worsened since the 1990s in Latin America, Africa and Asia, with severe pathogen pollution affecting around one third of all rivers in those regions.  Today, 1.6 billion people lack soap or water, and 1.4 billion have no in-home facilities at all. Almost 300,000 children under five years old die every year from poor sanitation, poor hygiene or unsafe drinking water.   Water scarcity has been a source of conflict for hundreds of years and potential conflicts over water access can potentially lead to serious conflict between countries today, particularly in Middle East.

    World Water Day is a time to reflect on how we can’t take water for granted.  Here at home, we all need to recognize its value and do what we can to protect and conserve it.  It’s a critical component of the world we live in.  

    More resources:

    https://www.worldwaterday.org/

    https://www.un.org/en/observances/water-day

    https://www.youtube.com/watch?v=4wqMOxxXtFE


  • 16 Feb 2021 11:27 AM | Anonymous

    Dear Members and Friends,

    A lot of important events happened forty years ago, back in 1981:

    • Sandra Day O'Conner became the first woman to be appointed to the Supreme Court.
    • The first American test-tube baby was born.
    • NASA launched the first Space Shuttle, Columbia.

    And, drum roll, WACHH was born!  (Its original name was the Foreign Affairs Seminar).

    While some people may say that the formation of WACHH is not on the same level as the first three, I disagree.  Over the past 40 years, WACHH has held over 1000 different meetings, with over 25,000 people attending one or more of those meetings, allowing the community to learn about world affairs, engage in thoughtful discussions, and meet new friends.   Now that is a legacy to be proud of!

    I doubt the small group of people who started the organization envisioned their simple idea would have such an enduring history.  They would be immensely proud of all the students who have participated in our outreach programs, Academic WorldQuest and Model UN.  It was their first exposure to cultures outside Beaufort County, South Carolina, and the US for many of these students!   The impact these programs had on the students will stay with them for the rest of their lives, many following a country they studied for years to come.

    I want to thank each member, guest, and speaker, past and present, who has participated in a WACHH program over the years. Many of them are not with us today to share in our anniversary year celebration, but our legacy is a testament to their support. We are already planning next season's speaker programs and activities and hope to share them with you shortly.

    In the meantime, we would love to hear from you! Let us know about your favorite speaker(s), friends you have met, or the impact the programs have had on you.   

    We can't wait until we can meet with you all in person, and we look forward to the next 40 years of programs and community together.

<< First  < Prev   1   2   3   4   5   ...   Next >  Last >> 


World Affairs Council of Hilton Head

Office: 200 Main St. #201 M, Hilton Head Island, SC 29926

Mail: PO Box 22523,Hilton Head Island, SC 29925

843-384-6758  |  execdirector@wachh.org

Member, World Affairs Council of America


Powered by Wild Apricot Membership Software